2013. június 25., kedd

Megjelenése, kinézete

Teste:A golden retriever arányos, erőteljes testfelépítésű kutya. Hátvonala vízszintes, izmos lágyéka rövid. Farkát a hátával egyvonalban tartja; vége nyugalomban a csánkjáig ér, és nem hajlik vissza. Mellkasa mély, a bordák szépen íveltek. Vállai hosszúak, és erősen hátrahúzottak. Könyökei a teste közelében vannak. Mellső lábai egyenesek, erős csontúak. Térde erősen hajlott, csánkja mélyen leengedett, nem fordul sem kifelé, sem befelé. A lábközépcsontok hátulról nézve különleges állásúak. Mancsai kerek alakú "macskamancsok". Feszes, izmos nyaka meglehetősen hosszú.
Marmagassága:A kanok marmagassága 56-61 cm, a szukáké 51-56 cm.





Súlya:A felnőtt golden retrieverek súlya 27-33 kg.
Feje:A golden retriever feje arányos, szép metszésű. A koponya széles, de nem tűnik durvának. Az arcorri rész erős, széles és magas. Az orrnyereg hossza nagyjából megegyezik a koponyáéval. A stop és a határozott. Fülei mérsékelten nagyok, a távol ülő szemekkel majdnem egy szintben tűzöttek. A golden retriever harapása ollószerű.
Szőrzete:A golden retriever szőrzete a fajta leggyönyörűbb jellemzője, amely kiemeli még a hasonlóan rendkívüli jellembeli tulajdonságokkal rendelkező retrieverek közül is. Esztétikai élményt jelent egy jól ápolt, jó szőrzetben levő goldenre ránézni, gyönyörködni lehet benne, mint látványban.



Kétféle szőrtípu
A golden retriever szőrzete lehet sima, egyenes, hullámos, de sohasem lehet göndörödő! Sem durva, sem nem selymes, hanem a kettő közötti a szőrminősége. A felső szőrzet hosszabb, az aljszőr sűrű és pelyhes. Csak a jól fejlett aljszőrzettel rendelkező kutyák szőrzete vízálló, ami a vízi munkában fontos. A lapos szőrtípusú kutyákat a legkönnyebb a kiállításra felkészíteni. Az ilyen kutya megjelenése csinos nyírás után egy egyszerű samponos fürdetést követő laza áttörlés után is.
A nehéz, tömött szőrtípusú kutyákat fürdetés után kefélés, fésülés közben ki kell szárítani, és néhánynál még szükséges a törülközővel vagy pólóval való leszorítás is a száradás során ahhoz, hogy lelapulásra bírjuk a szőrzetet, a megfelelő eredmény érdekében. Ez a szőrtípus a lidércnyomás a ringbe való felkészítésben, viszont impozánsan mutat megfelelő felkészítés után. Az ilyen  nehezebb, tömörebb szőrtípusú kutyákat jobb, ha nem közvetlenül a kiállítás előtt fürdetjük. Ennek a szőrzetnek kell egypár nap, amíg újra leül, és a szőr fényének visszanyeréséhez is kell ennyi idő.
A kétféle szőrtípusú goldent kölyök korában lehet a legjobban megkülönböztetni - habár ekkor nem látja a kutyakozmetikus -, mert a sima szőrtípusúnak egészen rövid, szinte "labradoros" szőre van, amikor pici, a tömöttebb szőrűnek pedig vastag vattaszerű.


Színei:
Szőrzete az arany vagy a krémszínű bármely árnyalata lehet, viszont nem lehet vörös vagy mahagóniszínű. Néhány fehér szőrszál megengedett, de csak a szügyön. Létezik a standarhoz túl sötét, de nincs túl világos golden! Ez alapjában sem a "korrekt arany szín", sem a "fehér szín" nem helyes kifejezés, ha goldenről beszélünk, mivel a nem arany szín is korrekt, fehér golden pedig nincs

Az orrnak lehetőleg feketének kell lennie, de hormonális hatások, illetve a környezeti hőmérséklet miatt világosabbá is válhat.
A szem pereme sötét, a szem barna.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blogarchívum