2013. június 25., kedd

A Golden Retriever


Származása:

Az arany retriever kialakulásával kapcsolatban két történet is létezik, az egyik romantikus mese, a másik valóság. A mese szerint egy skót nemes úr, Sir Dudley Coutts Marjoribanks 1858-ban, egy orosz vándorcirkusz brightoni előadását nézve beleszeretett az ott szereplő kutyákba. Olyannyira megtetszettek neki ezek a kutyák, hogy hatalmas összegért az egész műsorszámot megvette, és a kutyákat hazaszállitotta birtokára, ahol nagy kutyatenyészetet tartott fenn. Ez a történet az arany retriever számazásáról egészen 1959-ig tartotta magát. Ekkor hozták ugyanis nyilvánosságra Sir Dudley, a későbbi Lord Tweedmouth igen pontosan vezetett kennel könyveit. Az igazi történet szerint a lord Brightonban, a tengerparton látott szaladgálni egy sima szőrű retriever szülőktől származó, sárga szinű, hullámos szőrű kutyát, akinek Nous volt a neve. Megvásárolta az állatot, és három évvel a később, 1868-ban megkezdte a tenyésztést. A kiszemelt ara egy Belle nevű, vörösesbarna Tweed Water spániel volt. A lord vérbeli vadász volt, igy Nous és Belle leszármazottait olyan fajtákkal keresztezte még, akiktől további javulást várt a vadászképességben. Igy került még néhány Water spániel (azóta már kihalt), ir szetter, fekete retriever és egy homokszinű véreb is a vérvonalba. Még Lord Tweedmouth életében számos rajongója akadt az új fajtának. Kitűnt a Field Trialokon, a mezei versenyeken is: kitartóan követte a nyomot, a zsákmányt biztosan, és "puha szájjal" hozta be, szivesen dolgozott a vizben is. Első fajtaklubja 1913-ban alakult, és az akkor rögzitett standard máig is érvényes.

Természete és használhatósága:

Az arany retriever már a kezdetektől kiváló vadászkutya volt, megbizhatóan dolgozott, higgadtsága és tanulékonysága hamar közkedveltté tette szerte a világon és nem csak a vadászok körében. Amellett, hogy napjaink egyik legkeresettebb családi kutyája, nagy szolgálatot tesz, mint vakvezető, kábitószer-kereső, használják lavinák és földrengések szinhelyén hegyimentő- és katasztrófa-kutyaként is. Szinte bármilyen időjáráshoz alkalmazkodik, ugyanolyan nagy a munkakedve a forró napsütésben a mezőn, mint a havas hegyek minuszában. Jóindulatú, barátságos, rendkivül embercentrikus. Egy igazi arany retriever sohasem agressziv, imádja a gyerekeket és nem verekedős a kutyákkal. Megdöbbentő a felfogóképessége, hamar és szivesen tanul. Mániákus apportirozó: szivesen odaviszi a gazdinak - kérésre, vagy anélkül is,- a papucsot, újságot, vagy épp sétaidőre figyelmeztetve a pórázt. Lakásban és kertben egyaránt tartható - bár ez utóbbit esetleg a frissen ültetett virághagymák megsinylik. Sportos, mozgásigényes fajta, csak olyanoknak ajánlható, akik igazi barátot látnak benne, és szánnak rá időt, energiát. Cserébe a világ egyik legtökéletesebb családi kutyájával élhetnek.

Leirása:

Elegáns, harmonikus megjelenésű, közepesen nagy kutya. Koponyája széles, az arcorri rész erőteljes, a stop hangsúlyos. Szemei egymástól távol ülnek, sötétbarnák, tekintete kedves. Állkapcsa jól fejlett, erőteljes, harapása ollós. Orrtükre fekete. Füle közepesen nagy, a szem magasságában tűzött. Nyaka száraz, izmos. Háta egyenes, az ágyék és a csipő izmos. Mellkasa mély, bordái iveltek. Végtagjai egyenesek, jól izmoltak, csánkja elég mélyen helyezkedik el. Mancsa tömör, kerek. Farka hosszú, a hát magasságában hordja, vége nem kunkorodhat. Szőrzete dús, sűrű, vizhatlan aljszőrzettel. Lehet egyenes vagy hullámos, helyenként zászlót alkotva. Szine lehet a krémszinnek, vagy az aranynak bármely változata, a teljesen fehértől a sötétvörös árnyalatig, de a mahagóni nem megengedett. Néhány fehér szőrszál a mellkason nem kizáró ok. Marmagasság a kanoknál 56-61cm, szukáknál 51-56cm. Súlya 25-32kg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blogarchívum