2013. június 25., kedd

Miért jó a kutyaiskola?




Gomba módra születnek a kutyaiskolák, amelyek ilyen-olyan kutyanevelési módszert tűznek a marketing-zászlójukra. Naponta találkozhatnak a gazdik a TV-csatornák kutyatréner műsorain és az új szakkönyveken nevelkedett önjelölt "kutyapszichiáterekkel" és "kutyatrénerekkel". 

A trend elérte a magyar társállattartók kutyás rétegét, nem könnyű megtalálni a hiteles, minőségi és szakszerű szolgáltatást az ellentmondásoktól kiélesedett valóságban.

Tudatos élet, tudatos kutyanevelés
A kutyával kapcsolatos gondolatok, a felé vagy róla kimondott szavak, minden vele kapcsolatos cselekvés beleömlik a tudatunkba. A kutyatartással, kutyaneveléssel kapcsolatban szerzett tapasztalatok szintén elraktározódnak a tudatunk mélyén. Bármit gondolunk, mondunk vagy cselekszünk egy kutyával kapcsolatban, az valamilyen szinten az elménkből, a tudatunkból fakad. Minden ember tudatában vannak negatív és pozitív tényezők, és ezek függetlennek attól, hogy mennyire szeretjük vagy nem szeretjük kutyánkat. 

A negatívak: amelyek árthatnak a kutyának, gyengíthetik a kapcsolatot, zavarhatják a kommunikációt, hátráltathatják a kutya nevelését, tanítását. Ezeket sikeresen a háttérbe lehet szorítani a kutyaiskolákban a jó oktatók segítségével.

A pozitívak: amelyek hosszabb élethez segíthetik a kutyát, erősítik a kapcsolatot, javítják a kommunikációt, elősegítik a nevelési és tréning célokat, esetleges sport vagy kiképzési eredményeket. Ezeket sikerülhet az előtérbe hozni és kihangsúlyozni a céltudatos kutyaneveléssel, a kutyaiskolába járással.


A mai valóság

Számtalan pozitív példa és hír ér el bennünket a társadalom kutyatartó rétegéből a hihetetlennek tűnő érzelmi kapcsolatokról, amelyek ember és kutya között létrejöhettek. Tudományos kutatási bizonyítékok vannak arra vonatkozólag, hogy mérhetően pozitív élettani hatást válthat ki egy emberre egy kutya közelsége.
Ezek mellett párhuzamosan hallhatunk kidobott, megunt, megkínzott kutyák számlálhatatlan tömegéről a menhelyeken. Az udvarokon kikötött csaholó, ápolatlan, beteg kutyák, a vissza-visszatérő állatvédelmi törvényszegések, az unatkozó és viselkedés-zavaros kutyák emelkedő száma is elrettentő példa.
Ezek az ellentmondások csak is sokrétű, céltudatos módon csökkenthetőek. Ennek egyik lehetősége, ha egyre több kutya és gazdi egyre magasabb szintű szolgáltatást nyújtó kutyaiskolába jár a kedvencével. A jövőben azok a kutyaiskolák tudnak megfelelni az elvárásoknak, ahol megfelelő szakmai vezetés és irányítás mellett nem csak a kutyát tanítják, hanem a gazdi is tanul.



Egy kutyaiskola célja, főbb tevékenységeiSok kutyaiskola fő célja, hogy ezeket a negatív és pozitív dolgokat a gazdik tudatosan azonosítani és kutyájuk tanítása során használni tudják. Megfelelő, naprakész információkkal és tréningtechnikákkal készítik fel a kutyagazdit a kutya egész életén keresztül tartó, tudatos tartására és nevelésére. A sok játékkal, érdekes feladatokkal tarkított, aktív és megoldásközpontú kutya + gazdi oktatási sorozatok fajtái:
KK - Kölyökkutya Kurzus
BK - Bázis Kurzus
MK - Mester Kurzus

A kutyaiskolát főként kezdő kutyagazdiknak ajánljuk, de mindenképpen hasznos a már volt kutyatartóknak is, akik új kutyust fogadtak magukhoz. Segít engedelmes viselkedésre nevelni, közelebbi kapcsolatot kialakítani és jobban megismerni kutyánkat. Ráadásul szórakozás is, segít a kutyának „barátok” szerzésében, valamint a kutyatartóknak is a többi gazdival való megismerkedésben.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blogarchívum